Wie wordt uw koper: private equity of een strategische koper?
Als het gaat om bedrijfsovername, dan hebben private equity partijen en strategische partijen verschillende beweegredenen en strategieën. De private equity partijen beheren een flinke zak met geld, maar strategische partijen kunnen erg gemotiveerd zijn door synergievoordelen. Private equity partijen zijn vaak erg kieskeurig met het soort bedrijven dat zij willen overnemen. De onderneming moet aan tal van investeringscriteria voldoen voordat men overgaat tot onderhandelingen. Als u uw bedrijf wilt verkopen, wat is dan het verschil tussen deze twee?
Financiering
Het eerste verschil tussen deze twee partijen zit hem in de financiering. Private equity partijen halen hun geld op via aandeelhouders of bankfinanciering. Zij moeten hun investeringen kunnen verantwoorden aan hen. Dit betekent dat zij dus meer aan banden liggen dan een strategische partij. Dit zal echter niet direct een effect hebben op de prijs die beide betalen.
Due Diligence
Door specifieke marktkennis hebben strategische partijen sneller een overzicht wat een bepaalde onderneming te bieden heeft. Private equity is vaak langer bezig met hun due diligence onderzoek. Zij kijken naar de totale bedrijfswaarde, de externe groeikansen, kasstromen en exit-mogelijkheden. Een strategische koper richt zich voornamelijk op mogelijke synergievoordelen. De due diligence is veelal een intensief traject en vereist veel aandacht van het management team. Hier dient rekening mee gehouden te worden als men met een private equity partij in zee gaat.
Onderhandelen
Private equity partijen onderhandelen veelal vaker dan dan strategische kopers. Deze ervaring zorgt ervoor dat zij makkelijker een deal kunnen sluiten. Echter, de minder uitgebreide due diligence van een strategische partij zorgt ook voor minder struikelpunten in de onderhandelingen. Private equity partijen zullen sneller kleine onzuiverheden gebruiken om tot een lagere waardering en ook bod te komen.
Waarde creatie
Een strategische koper wilt het aangekochte bedrijf volledig integreren om de maximale synergievoordelen te benutten. Dit gaat niet altijd succesvol vanwege bijvoorbeeld cultuurverschillen. Private equity partijen laten het bedrijf veelal stand-alone draaien. De onderneming staat echter continu onder toezicht, in combinatie met de ervaring, wordt de onderneming begeleid naar maximale waarde creatie. Zij hebben hierbij wel de huidige backoffice nodig. Zorg in het geval van een private equity partij dat deze op orde is. Bij een strategische partij is de backoffice van minder belang. Aangezien deze zal worden overgenomen door backoffice van de strategisch partij.
Lange termijn
Een strategische koper is niet bezig met het voorbereiden van een exit na het aankopen van een onderneming, private equity daarentegen wel. Zij willen op korte termijn een goed rendement halen. Dit wordt immers verwacht van de aandeelhouders, zij kunnen alsnog het bedrijf verkopen aan een strategische partij.