Groeien, maar toch de touwtjes in handen houden
De Nederlandse financieringsmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. De banken zijn na een aantal jaren weer terug van weggeweest, maar de tijd dat de huisbank de enige externe financieringsbron is van de onderneming, ligt voorgoed achter ons. Dit maakt het er overigens voor de ondernemer niet gemakkelijker op. Het is in deze tijd de uitdaging om de juiste financiering te organiseren tegen de juiste voorwaarden, die het beste past bij de onderneming.
Geen afdracht van aandelen of zekerheden, wel cashflow
Bij snelle groei of bij een overname, kan het gebrek aan zekerheden een obstakel zijn om de financiering rond te krijgen bij de bank. Zeker als dit ook nog eens gecombineerd is met een (te) lage solvabiliteit. Voorheen was de onderneming aangewezen op versterking van het eigen vermogen. Niet altijd het meest wenselijke wanneer je als ondernemer snel groeit en verwacht dat de waarde van de onderneming in de komende jaren flink toeneemt. Natuurlijk zijn er regelingen vanuit de overheid die de bankgaranties kan bieden, maar deze regelingen hebben ook grenzen en specifieke nadelen.
Staar je niet blind op tarief
Er zijn diverse partijen die juist in de groeifase, of op het moment dat een overname speelt, een goede oplossing kunnen bieden. Goed ondernemerschap, marktpotentie en cashflow zijn de belangrijkste criteria voor het verstrekken van een financiering. Afhankelijk van de financier kan de lening; achtergesteld worden, kan er een Grace periode (aflossingsvrije periode) afgesproken worden en kan de rente opgerold worden. Dit alles passend bij de cashflow van de onderneming. Het rentetarief van een dergelijke financiering is wel fors hoger dan een reguliere bankfinanciering. Echter kan dit nadeel in een periode van flinke waardegroei van de onderneming, ruim opwegen tegen het aantrekken van eigen vermogen.