Alternatief voor de ‘gewone’ bankfinanciering
Asset based financiering als alternatief voor de ‘gewone’ bankfinanciering. Dit is al enige jaren in opmars en komt steeds vaker voor in de organisatie haar financieringsmix. Een veelgebruikte Nederlandse term hiervoor is ‘objectfinanciering’. Bij deze financieringsvorm gaat het om financiering op basis van een bepaald onderpand als tegenwicht. Dat kan in geval van leasing een bedrijfsmiddel zijn (machines of auto’s). Bij factoring spreken we over debiteuren, voorraden, inkooporders of crediteuren (reversed financing).
Asset based financiering wordt geleverd door een lease- of factormaatschappij. Het voordeel van een lease- of factormaatschappij is dat zij vooral kijkt naar de kwaliteit van de onderliggende asset en in mindere mate naar de balans, winst- en verliesrekening en historie van uw bedrijf. Daardoor zijn asset based financiers vaak bereid meer krediet te verstrekken ten opzichte van de ‘gewone’ bankfinanciering.
Het onderpand als tegenwicht
Hoe meer zekerheden en/of hoe zekerder het onderpand, des te goedkoper de lening en de leningsmogelijkheden. De Basel 3 en 4 regelgeving borgt vanaf 1 januari 2022 dat financiers worden beloond door asset based te financieren. Voorbeelden van geschikte onderpanden zijn ingekochte voorraden of de debiteurenportefeuille (mits de prestatie duidelijk is geleverd).
Geschikt voor groeiende ondernemingen
Om te voorkomen dat geld vast blijft zitten in uw werkkapitaal, kunt u er voor kiezen om uw uitstaande facturen of voorraad te financieren. In plaats van dat uw geld vast blijft zitten in uw netto werkkapitaal, kunt u het geld gebruikten om groei te realiseren. Asset based financiering is dan ook uitermate goed geschikt voor snelgroeiende business-to-business bedrijven. Voor bedrijven die te maken hebben met seizoensinvloeden of bedrijven, waarbij het geld lang vastzit in de voorraden of debiteuren, kan asset based financiering ook een goede oplossing zijn. Debiteuren en voorraden kunnen hierbij als onderpand aangeboden worden tegen cash. Tot slot wordt er op specifieke assets meer gefinancierd dan een overkoepelende bankfaciliteit. Zo kunnen voor debiteuren tot wel 90% van de uitstaande vorderingen gefinancierd, terwijl dit bij een bancaire rekening courant faciliteit vaak maximaal 70% is.
Flexibiliteit in financiering
Het grootste voordeel van een asset based financiering is de flexibiliteit. De grootste financieringsbehoefte ontstaat vaak op het moment dat een bedrijf veel orders binnenkrijgt. Met asset based financiering kunt u op basis van uw voorraad en inkoop uw krediet verhogen. In een ander scenario zou bijvoorbeeld een toename in het debiteurensaldo gefinancierd kunnen worden middels asset based financiering. Uw kredietruimte groeit dus mee met uw financieringsbehoefte, waardoor u niet meer leent dan nodig is.