Kennisbank-item

Het belang van een werkkapitaalanalyse bij een transactie

Een succesvolle bedrijfsovername of -verkoop vereist een gedegen financiële analyse. Een belangrijk onderdeel hiervan is de werkkapitaalanalyse. Deze analyse is nodig bij het bepalen van de aandeelhouderswaarde, oftewel de prijs die betaald wordt voor de aandelen van een onderneming. In deze blog bespreken we de betekenis en het belang van een werkkapitaalanalyse in M&A (Mergers & Acquisitions) transacties.

Wat is een werkkapitaalanalyse?

Het netto werkkapitaal is het verschil tussen de kortlopende activa (zoals voorraden en debiteuren) en de kortlopende passiva (zoals crediteuren). Dit vormt een belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Daarnaast geeft inzicht in hoe goed een onderneming in staat is om haar dagelijkse operationele kosten te dekken. Tijdens een werkkapitaalanalyse wordt het verloop van het werkkapitaal op maand- of dagbasis geanalyseerd over een langere periode. Hierdoor kan na deze periode het gemiddelde niveau van het werkkapitaal worden bepaald.

Van ondernemingswaarde naar aandeelhouderswaarde

Bij een overname wordt in eerste instantie vaak uitgegaan van de ondernemingswaarde (enterprise value). Dit is de waarde van de onderneming, zonder rekening te houden met de wijze waarop de onderneming gefinancierd is (cash en rentedragende schulden). Om van de ondernemingswaarde tot de daadwerkelijke aandeelhouderswaarde te komen (de definitieve koopprijs), moeten eventuele overtollige liquide middelen worden opgeteld en rentedragende schulden worden afgetrokken.

Een werkkapitaalcorrectie kan onderdeel zijn van de berekening van ondernemingswaarde naar aandeelhouderswaarde. Het gemiddelde werkkapitaalniveau dat bepaald is op basis van de werkkapitaalanalyse wordt vergeleken met het aanwezige werkkapitaal op het moment van verkoop. De balans, waarop het werkkapitaal wordt getoond, is echter slechts een momentopname. Het houdt geen rekening met schommelingen die gedurende het jaar kunnen optreden.

Een voorbeeld

Stel bijvoorbeeld dat een onderneming de laatste twee weken van december helemaal dicht is. Het is dan heel waarschijnlijk dat bijvoorbeeld de debiteuren aan het einde van het jaar vrij laag zullen zijn, omdat al twee weken niets meer is uitgeleverd en er dus ook geen nieuwe facturen zijn uitgestuurd. Tegelijkertijd is het banksaldo waarschijnlijk wel een stuk hoger, omdat de oudere debiteuren inmiddels zullen hebben betaald.

Indien een koper afrekent op basis van een dergelijke balans en er wordt niet gecorrigeerd voor de afwijkende debiteurenstand en de liquide middelen, zou dit een onwenselijke situatie kunnen opleveren. De koper betaalt dan immers voor de hogere kaspositie, maar ervaart dat gedurende januari de debiteurenstand weer geleidelijk zal gaan oplopen, hetgeen dient te worden voorgefinancierd door de onderneming, waardoor wellicht wel aanvullende liquide middelen benodigd zullen zijn.

Om tot een eerlijke koopprijs te komen, wordt daarom in veel gevallen een werkkapitaalcorrectie toegepast. De werkkapitaalcorrectie wordt bepaald door de werkelijke stand van het werkkapitaal op het moment van verkoop te vergelijken met een vooraf overeengekomen ‘normale’ of ‘gemiddelde’ werkkapitaalstand. Als er een afwijking wordt geconstateerd, wordt deze gecorrigeerd. Indien de balans een lager dan gemiddeld werkkapitaal toont, kan dit een negatieve werkkapitaalcorrectie opleveren. Omgekeerd, als het werkkapitaal hoger is dan normaal, kan dit leiden tot een positieve correctie.

Hoe Florijnz bedrijven ondersteunt met werkkapitaalanalyses

Bij Florijnz begrijpen we het belang van een gedegen werkkapitaalanalyse in het overnameproces. Met onze ruime ervaring helpen we bedrijven om een duidelijk beeld te krijgen van hun werkkapitaalpositie. Daarnaast zorgen we ervoor dat er eerlijke en goed onderbouwde onderhandelingen plaatsvinden. Hierdoor wordt voorkomen dat er onverwachte financiële tegenvallers optreden na de transactie.

Wil je meer weten over hoe een werkkapitaalanalyse jouw bedrijf kan ondersteunen tijdens een transactie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: