Van Spaendonck Services: carve out van een dochteronderneming
Het verhaal van Van Spaendonck Services
Van Spaendonck Services is een prominente speler die accountants, ondernemers en werknemers ondersteunt bij personeelsgerelateerde vraagstukken. Als onderdeel van de Van Spaendonck Groep (187 medewerkers) gelooft Services sterk in de kracht van samenwerking. Maar óók in focus. Mede daarom werd besloten om afscheid te nemen van dochteronderneming VSP Risk. Een delicate opdracht in een markt waar iedereen elkaar kent.
Als onafhankelijk intermediair was VSP Risk enigszins een vreemde eend in de bijt binnen Van Spaendonck Services. VSP Risk richt zich immers op persoonlijke dienstverlening rondom verzekeringen, terwijl Van Spaendonck Services gespecialiseerd is in digitale dienstverlening. Daarom werd besloten om VSP Risk te verkopen aan een intermediairbedrijf.
Onder de radar
Volgens directielid Ruud van Leeuwen was al snel duidelijk dat hiervoor externe expertise gezocht moest worden: “De aan- en verkoop van een bedrijf is een vak apart. Bovendien ging het hier om een vrij specifiek bedrijf in een kleine markt. Dan moet je onder de radar kunnen opereren.”
Meteen na de eerste kennismaking wist Ruud dat Florijnz hiervoor de juiste competenties had. “We hebben ook een partij overwogen die juist thuis was in de verzekeringswereld. Maar we wisten al snel: dit vraagt om een expert op het gebied van overnames en corporate finance.”
“Maar we wisten al snel: dit vraagt om een expert op het gebied van overnames en corporate finance.”
Ruud van Leeuwen – Directielid Van Spaendonck Services
Positie versterkt
Die eerste indruk werd al snel bewaarheid. Florijnz stelde een propositie, een strategisch plan en een prospectus op. “En daarmee legden ze de basis onder een succesvol traject”, aldus Ruud. “Wij zaten zelf te veel in de business om alle mogelijkheden goed op een rij te krijgen. Doordat zij er van afstand naar keken – én met een andere blik – hebben ze onze positie versterkt en ons speelveld verruimd.”
Daarbij legde Florijnz andere prioriteiten dan Ruud en zijn collega’s zelf gedaan zouden hebben. “Ze hebben ons diverse keren verrast. In positieve zin welteverstaan, want juist op die punten werd het verschil gemaakt. Neem de prospectus: ze hadden een duidelijke visie op wat daar wel en niet in moest staan. Maar denk ook aan de besprekingen: wie moet daar wel bij aanwezig zijn en wie niet? Ze dachten over elk detail na.”
Traject in handen
Daarnaast bleek Florijnz een bekwame procesregisseur. Ruud: “Ze namen het traject stevig in handen. Ze traden op wanneer dat nodig was, maar namen ook gas terug wanneer juist dát wenselijk was. Ze snapten welke gevoeligheden er speelden en hadden oog voor de belangen van alle stakeholders. Dat heeft ons erg geholpen, ook in ons interne traject. Want ook dat moest uiterst zorgvuldig verlopen.”
Al met al was het een intensieve onderneming, stelt Ruud vast. “Eerlijk is eerlijk: intensiever dan wij hadden verwacht. Dan is het extra plezierig als je terug kunt vallen op de ervaring van een ander.”
Goede deal voor iedereen
Maar het resultaat mocht er zijn: VSP Risk werd voor een prima prijs verkocht en er werden goede afspraken gemaakt over de betrokken medewerkers. Ruud: “Ook tijdens de onderhandelingen voelde Florijnz haarfijn aan wat we belangrijk vonden: niet alleen die prijs, maar ook het belang van de medewerkers. Mede daardoor hebben we een deal gesloten die voor iedereen wenselijk was.”
Ruud en zijn collega’s bij Van Spaendonck kijken daarom tevreden terug. “We zijn nu een aantal maanden verder, en het lijkt er nog steeds op dat alles gaat zoals gepland. Aan het begin van het traject wisten we vrij precies dat we hier wilden uitkomen. Maar hoe we dat moesten bereiken, was voor ons onduidelijk. Dat heeft Florijnz meer dan uitstekend voor ons ingevuld.”