De bedrijfsopvolgingsregeling: een fiscaal voordelige bedrijfsoverdracht binnen de familie
Een cadeau van de Belastingdienst
Bij de overdracht van aandelen in een familiebedrijf, door schenking of vererving, moet er naast de vele zaken die bij een bedrijfsovername komen kijken, ook rekening gehouden worden met mogelijke fiscale heffingen. Het gaat hierbij om de inkomstenbelasting (26,9%) en de schenk- of erfbelasting (10%-20%) Deze heffingen zijn van toepassing in de situatie dat de overdacht plaatsvindt van ouders naar kind(eren).
Er zijn verschillende soorten bedrijfsoverdrachten binnen families mogelijk die allemaal een ander proces doorlopen. De Belastingdienst heeft een regeling in het leven geroepen om overdracht binnen directe familie aantrekkelijker te maken. Deze zogenoemde bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) maakt deze overdracht fiscaal voordelig en zorgt voor waarborging van de continuïteit van het bedrijf.
Inkomstenbelasting kan worden uitgesteld
Als iemand 5% of meer van de aandelen van een B.V. of N.V. bezit, is voor de inkomstenbelasting sprake van een aanmerkelijk belang. Na overlijden van de aanmerkelijk belanghouder of schenking van zijn of haar aandelen, is 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd over de meerwaarde van de aandelen. Door de BOR kan de inkomstenbelastingclaim worden doorgeschoven naar de verkrijger. De inkomstenbelasting hoeft op dat moment dus niet te worden betaald, maar wordt uitgesteld.
Vrijstelling van erf-en schenkbelasting
Bij de schenking of vererving van een onderneming geldt een vrijstelling van 100% voor de eerste €1.119.845 van het totale ondernemingsvermogen. Boven deze waarde geldt een vrijstelling van 83%. Van het bedrag boven deze grens wordt dus 17% belast, uitgaande van het maximale tarief erfbelasting (20%) is de totale belastingdruk slechts 3,4%.
Voorwaarden BOR
Voor toepassing van de BOR gelden een aantal voorwaarden. De onderneming moet minimaal een jaar in het bezit van de erflater zijn geweest. Voor schenking van de aandelen is deze periode vijf jaar.
Ook de erfgenamen en degenen die de aandelen geschonken hebben gekregen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat degene die de aandelen geërfd of geschonken hebben gekregen, deze minstens 5 jaar in hun bezit moeten houden. Ook moet de onderneming in deze periode voortgezet worden.
De belastingvrijstelling via de BOR is voorwaardelijk. Dit betekent dat de belasting alsnog geïnd wordt als er niet meer aan de voorwaarden voldaan wordt.
Hoe staat het anno 2021 met de BOR?
Met name de linkse politieke partijen willen van de BOR af. Deze partijen vinden dat er sprake is van vermogensongelijkheid en willen de regeling afschaffen. De huidige coalitievorming kan dus een impact hebben op de BOR. Daarom is het belangrijk om na te denken over de timing van een mogelijke bedrijfsopvolging.